SAĞLIK

Alzheimer Hastalığının Nedenleri Belirtileri Ve Tedavisi?

Alzheimer Hastalığının Nedenleri Belirtileri Ve Tedavisi?

Alzheimer hastalığı bunamaya en çok neden olan hastalıktır, özellikle 65 yaş ve üstü nüfusta yüzde sekiz oranında görülmektedir. Çok daha erken yaşta görülenler ise kalıtsal nedenlerle 45-50 yaşlarda görülmektedir.

Alzheimer Hastalığının Nedenleri?

  • Damar hastalıkları
  • Hiper tansiyon
  • Şeker hastalığı
  • Hiper kolesterolemi
  • Kişinin geçmişinde önemli depresyon atağı yaşamış olması
  • Düşük eğitim düzeyi
  • Kalıtsal Nedenler

Alzheimer Hastalığının altında yatan önemli risk faktörleri olarak değerlendirilmektedir.

Alzheimer Hastalığın en önemli semptomu unutkanlıktır, çünkü beyinde öncelikli olarak hafızadan sorumlu olan beyin hücreleri etkilenir ve beklenen süreden daha erken bu hücreler öldüğü için ilk ve en önemli bulgu unutkanlıktır.

Unutkanlık aile tarafından aynı konuların, aynı soruların, tekrar edilmesi, bazen eşyalarını kaybetme, tanıdık mekânlarda kaybolma şekilde görülmektedir.

Zamanla daha ilerleyerek kişi evin içindeki odaları karıştırabiliyor, basit hesaplamaları yapamayabiliyor ve ya aletleri kullanmakta zorluk çekiyor, cep telefonu, bankamatik kartını kullanmakta zorluk çekiyor.

Süreç yavaş yavaş geliştiği için geç fark edilebiliyor bu yüzden özellikle 65 yaş üstü insanlarda unutkanlık görülüyorsa bunun normal bir şey olmadığı akla getirilmeli ve mutlaka bir nöroloğa götürülmelidir.

Alzheimer Hastalığının Unutkanlık Dışındaki Belirtileri;

Özellikle orta evrede psikiyatrik semptomlar başlıyor bunlar depresyon, huzursuzluk, sosyal ortamdan çekilme, içe kapanma, yaşama karşı olan enerjide azalma, motivasyon düşüklüğü şeklinde kendini gösteriyor.

Daha ilerleyen aşamalarda ise halüsinasyon denilen olmayan şeyleri görme, duyma şeklinde semptomlar başlıyor hastalığın ortalama süresi sekiz yıl ile iki yıl arasında değişiyor.

Bazı hastalarda bu süreç sekiz yıla kadar uzarken bazılarında ise çok daha hızlı ilerleyebiliyor.

Hastalığın süresini yavaşlatan ilaçlara ne kadar erken başlanırsa hastalığın ilerlemesi daha da geciktirilebiliyor.

Bu yüzden unutkanlığı olan yaşlı kesim mutlaka doktora gitmeli gerekli testler yapılmalıdır, hastalığın olup olmadığı anlaşılmalıdır.

Alzheimer hastalığın gelişimi ve ilerlemesi açısından çok önemlidir çünkü bizi biz yapan hafızamızdır. Eğer hafızamızı kaybedersek artık kendimiz olamayız, kendiişlerimizi yapamayız, sosyal hayatımızı, özel hayatımızı, iş hayatımızı yürütemez bir hale geliriz kendimize yetemeyince diğer insanlara yük oluruz. Çünkü Alzheimer hastaları orta ve ileri evrede neredeyse bakıma muhtaç hale gelmektedir. Bu nedenle bu hastaların erken dönemde test edilip tedavilerinin başlanması hastalık sürecinin yavaşlatılması gerekir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı